Малко съвети относно фиковете

  Share
  avatar
  xX_SaKuRa_Xx
  Админче
  Админче

  Малко съвети относно фиковете

  Писане  xX_SaKuRa_Xx on Сря Апр 01, 2009 1:42 am

  Йо. Хаха, знам, не съм аз човека, ама тука ще ви покажа някои работи от Animes-BG, разбира се, тук няма да ви ругаем като там, тук е мааалко по-свободно 15 Ама просто, са наистина инт съветчета. Преди да ги прочета не си бях и помисляла. Може да не е "Хамлет" или "Под игото", но аз си му се радвам, поне доколкото е възможно и доколкото знам колко струва :=)): Стига за мене, изкарах се автор на съветите. ;)

  1) Мили мои деца, четете книжки, хванете http://www.fanfiction.net/ (ако знаете английски), намерете някой по-дълъг и стойностен фик и се забавлявайте. Мдааа, най-важното е забавлението. Книгите ги четете за богатство на речта, фиковете за идея как по дяволите се структурира един фик.
  2) Независимо дали fic-ът е на български или английски, правописът и пунктуацията са изключително важни, колкото и да не ви се вярва. -___-
  Колкото и да е готин фика, ако е написан "грозно" ще си изядете един злобен флейм от мен и тези, на които им пречи шльокавицата. И нали съм добра душа, ето ви малко помощни средства:


  ~ Има едно страхотно помагало от 4 до 7 клас по български език с правилата в нашия език. Синьо е, прилича на нотна тетрадка и да е максимум 4-5 лв.

  ~ Ако не ви се дават пари, а и нека си го признаем - мързи ви да прочетете няколкото правила, едва ли ще седнете да четете нещо, което ще ви помогне и в писането, и в училище. (Тааааааз днешната младеж.... :01: )

  ~ Мозила имат един много готин add-on -> речник на български. ~~ Всеки допуска грешки като пише, нормално е, а нещо такова помага адски много, когато правим грешки от недоглеждане. (Червения пунктир под думата и е стряскааааащ xD )  3) Айде, вече знаем (надявам се) що годе как се пише на български. Сега е момента да седнем и да си осмислим фика. Харесвате си аниме, избирате си двойка (без СасуСаку, plix plox -_____-'' a little bit overused, ya know>< ) и обмисляте какво да пишете.

  Бъдете реалисти - без клишета не може, но цаката е да представите тези клишета по нов начин. Ииии какво като Ичи ще се напие, а Ренджи ще го изнасили ? Важното е как и защо Ичи се е напил и защо Ренджи ще прави лош, потен смекс с него xD  4) Знаем как се пише? Имаме идея? Искаме да го напишем? Идва момента, който сте чакали толкова много време - писането на фика.


  ~ Преподготовка:

  Преди да седнете да пишете, помислете какво ще ви предразположи. Хаха, не ми се смейте - обстановката е хипер важна. Аз лично си запасявам със кола и цигари, пускам някоя циклежна музика и сядам да пиша. (xxxxx като си спомня на какво циклих, докато писах Inui and the pink fairies xD~~ )


  ~ Писане на фика:

  Такааааам ... Отваряме един хубав word документ (*.doc , не new topic!!) и започваме да си изливаме мислите и душата. Забравете клиширани първи изречения като - "Имало едно време", "Сас'ке се събуди с махмурлук", "Беше хубав ден над някъде си" and so on, and so on.. (Освен ако не искате да пишете fanf*ck естествено, но това е друга бира )
  Гледайте да не се разсейвате, докато пишете, че дистракшъна ражда големи простотии.
  ~ Редакция:

  Въобще не си мислете , че ще минете без добрата стара редакция! Огледайте внимателно за граматични и смислови грешки, за повторения, за двусмислици и etc. Надявам се, все в часовете по Б.Е. сте говорили за това (освен ако не сте ги пропуснали или сте прекалено малки за да сте ги имали изобщо ^__~ ). Препрочитайте до момента, в който вече не намирате грешки... Сега идва следващата стъпка:  5) Намираме си свестен бета рийдър (или редактор), който съвсем честно и критично ще ви поправи останалите грешки, ще ви направи забележки, кое не е наред и ще ви каже, дали изобщо има смисъл да поствате фикчето. Ама гледайте да си намерите някой ужасно критичен и взискателен, който да ви накара да се ядосвате на собствената си простотия :Р~~
  6) Ето сега няколко мои лични правила за структурата на един фик:


  Големината на един чаптър (глава) трябва да е над хиляда думи! 1000-1500 са малките чаптъри, които честно казано подминавам, ако чета във фф.нет. Един нормално дълъг чаптър е 2000 - 2500- думи. Кратко съква на макс ^^  Ползвайте добрите стари абзаци. Като се пльосне една маса текст без никакво отделяне, читателя първо си мъчи очите, второ псува като за световно. В крайна сметка фика е насочен към читателите - вие да се изфукате колко сте готЯни и какви творци сте, а те да се изкефят на нещо свежо.


  Заглавието е това, което хваща окото. Какви са тия глупости "MyFuck: SasuSaku, (SasuSaku), Sasuke and Sakura" and so on~ !!! Просто е смешно -______-'''' Измислете нормално, не ЧАК толкова клиширано и досадно заглавие и ще получите бонус-точка.  Препоръчително е да завършвате чаптъра с клифхенгъри (бел. пр. висяща скала :Р -> отворен край, стряскаща случка, развой на събитието и етц.), които да накарат читателя да си чака следващия god damned chapter!  Пряката реч на български се отделя с нов ред и тире , не със кавички!
  - 'Ко ста'а, Бякуя, dude ? - например ...
  Мислите са в кавички и не е нужно да се отделят на нов ред. "Лелееее , тая Хината къф задник ималаааа. Оле, ша е порна!" (пак пример *нивинну* )
  В разрез с примерите, които дадох по горе, жаргоните, съкратените думи и т.н. са крайно нежелателни.
  Описвайте! Дългите изречения и прилагателните дават живот на фика или разказа. Какъв е смисъла да се напише:
  'Ечизен се прибра. Беше уморен. Погали Карупин. После изгледа на кръв баща си. Влезе в стаята си. Легна на леглото. Затвори очи. Започна да мисли за Момо-семпай", като може да се напише много по-четливо:
  "Ечизен се прибра от дълъг ден , изпълен с тренировки , погали пухкавия Карупин и се запъти към стаята си. По пътя изгледа на кръв баща си , заради поредния глупав коментар на досадника и накрая блаженно се отпусна на леглото си , потънал в мисли за Момо-чан."
  nem13 написа:
  1. Правило за прегледно писане.

  Ако сте отваряли някоя книга през живота си, може да забележите, че след всеки препинателен знак, запетая или точка, има един интервал. Това се е слагало първо, за да не се размажат точката с предишната буква, но това е било когато печатните машини са били малко... специални:V. Сега се слага за прегледност и е просто абсолютно задължително. Аз лично текст без шпация след запетая и точка просто не чета.  2. Правило за идеята

  Правило за идеята е малко нагло, знам. Правила за идеите няма, защото те са нещо творческо и лично, не могат да се рамкират или ограничават.
  Правилото за идеята е, че една идея може да бъде оригинална и да получи негативни рецензии, може да е клише и да бъде хвалена до откат.
  Или, другояче казано, идеята е ваша и е без значение. Как ще я изкажете е важно.  3. Правило за ФЕНфика

  Като се каже фенфик, се разбира да се описват герои на някой чужд автор. Сри, факт. Ако искате да пишете с ваши герои, пишете с ваши герои в света на анимето, но пак трябва да се съобразявате с някои неща.  Като пишете фенфик, сте длъжни да се съобразявате поне в общи линии с характера на героя. Половината от вас си драскат за Сакура и вътрешната Сакура, която не се е появявала от 10 тома на мангата и около 60 епизода... Следете света, в който пишете, използвайте информация от нета, ако не помните всичко от мангата, и се съобразявайте с героите! Ако Сасуке се натиска със Сакура, трябва да има смислено обяснение, защото той в момента няма никакви намерения към нея, и това е съвсем ясно и явно.  Няколко дребни съвета за писане от мен:
  - Пишете, когато ви се пише - не се насилвайте, хората ще ви разберат, ако пуснете фика със ден закъснение.  - Вие сте автора. Трябва да си държите на идеите, ако някой ви ги критикува тях неоснователно, теглете му шута. Но ако читателите ви дават добри идеи, не се стеснявайте да ги ползвате.  - Винаги помнете, че ВИЕ ПИШЕТЕ, ЗА ДА ИЗКАЖЕТЕ НЯКАКВА СВОЯ МИСЪЛ! Не е задължително да имате груба поука като в басня на Лафонтен накрая, но трябва да имате някаква цел на написаното. Иначе за к'во да го чета?


  _________________

   В момента е: Вто Яну 22, 2019 4:23 pm